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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Amazônia Oriental; Embrapa Caprinos e Ovinos; Embrapa Pecuária Sudeste. |
Data corrente: |
29/05/2012 |
Data da última atualização: |
10/11/2022 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
MONTEIRO, E. M. M.; LOURENÇO JUNIOR, J. de B.; GARCIA, A. R.; NAHUM, B. de S.; SANTOS, N. de F. A. dos; FERREIRA, G. D. G. |
Afiliação: |
EDWANA MARA MOREIRA MONTEIRO, UFRA; JOSÉ DE BRITO LOURENÇO JUNIOR, UFPA; ALEXANDRE ROSSETTO GARCIA, CPATU; BENJAMIM DE SOUZA NAHUM, CPATU; NUBIA DE FÁTIMA ALVES DOS SANTOS, UFRA; GEANE DIAS GONÇALVES FERREIRA, UFRPE. |
Título: |
Consumo e digestibilidade aparente da matéria seca, matéria orgânica e proteína bruta da Pueraria phaseoloides (Roxb.) Benth por ovinos. |
Ano de publicação: |
2012 |
Fonte/Imprenta: |
Semina: Ciências Agrárias, Londrina, v. 33, n. 1, p. 417-426, jan/mar. 2012. |
DOI: |
10.5433/1679-0359.2012v33n1p417 |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
Resumo: O trabalho foi realizado na Unidade de Pesquisa Animal ?Senador Álvaro Adolpho? na Embrapa Amazônia Oriental, em Belém, Pará, com o objetivo de avaliar o efeito de quatro níveis (100%, 75%, 50% e 25%) da leguminosa Pueraria phaseoloides (Roxb.) Benth, em substituição ao quicuio-da-amazônia (Brachiaria humidicola), sobre o consumo voluntário e digestibilidade aparente da matéria seca (MS), matéria orgânica (MO) e proteína bruta (PB). Foi realizado um ensaio metabólico de 21 dias, sendo 14 dias de adaptação dos animais às dietas experimentais e sete dias de coleta. Foram utilizados dezesseis ovinos, de dez meses e média de 28 (± 2,44) kg de peso vivo, em delineamento inteiramente casualizado, com quatro tratamentos e quatro repetições. Os dados foram analisados pelo software SAS. A utilização da leguminosa Pueraria phaseoloides, proporciona maior disponibilidade de matéria seca na forragem e elevação do valor nutritivo, principalmente, proteína na dieta, promovendo aumento da produtividade animal. Níveis de substituição de P. phaseoloides, em torno de 100%, possibilitam maior consumo da matéria seca, matéria orgânica, PB.
[Consumption and apparent digestibility of the dry matter, organic matter and crude protein of the Pueraria phaseoloides (Roxb.) Benth for ovines].
Abstract: This work was realized in the Animal Research Unit ?Senator Alvaro Adolpho? in the Embrapa Eastern Amazon, in Belem, Para State, to evaluate the effect of four levels (100%, 75%, 50% and 25%) of the leguminous Pueraria phaseoloides (Roxb.) Benth, on substitution to the Brachiaria humidicola, on the voluntary consumption and apparent digestibility of the dry matter (DM), organic matter (OM) and crude protein (CP). It was realized a metabolic assay, of 21 days having been 14 days of adaptation to experimental dietary and seven days of collected, was used sixteen sheep, of ten months and 28 (±2.44) average of kg, in a completely randomized experimental design, with four treatments and four repetitions. The data was analyzed by software SAS. The use of the Pueraria phaseoloides leguminous, provides to greater availability of dry substance in the fodder plant and rise of the nutritional value, mainly, protein in the diet, promoting increase of the animal productivity. Levels of substitution of P. Phaseoloides, around 100%, make possible greater consumption of the dry matter, organic matter, CP. MenosResumo: O trabalho foi realizado na Unidade de Pesquisa Animal ?Senador Álvaro Adolpho? na Embrapa Amazônia Oriental, em Belém, Pará, com o objetivo de avaliar o efeito de quatro níveis (100%, 75%, 50% e 25%) da leguminosa Pueraria phaseoloides (Roxb.) Benth, em substituição ao quicuio-da-amazônia (Brachiaria humidicola), sobre o consumo voluntário e digestibilidade aparente da matéria seca (MS), matéria orgânica (MO) e proteína bruta (PB). Foi realizado um ensaio metabólico de 21 dias, sendo 14 dias de adaptação dos animais às dietas experimentais e sete dias de coleta. Foram utilizados dezesseis ovinos, de dez meses e média de 28 (± 2,44) kg de peso vivo, em delineamento inteiramente casualizado, com quatro tratamentos e quatro repetições. Os dados foram analisados pelo software SAS. A utilização da leguminosa Pueraria phaseoloides, proporciona maior disponibilidade de matéria seca na forragem e elevação do valor nutritivo, principalmente, proteína na dieta, promovendo aumento da produtividade animal. Níveis de substituição de P. phaseoloides, em torno de 100%, possibilitam maior consumo da matéria seca, matéria orgânica, PB.
[Consumption and apparent digestibility of the dry matter, organic matter and crude protein of the Pueraria phaseoloides (Roxb.) Benth for ovines].
Abstract: This work was realized in the Animal Research Unit ?Senator Alvaro Adolpho? in the Embrapa Eastern Amazon, in Belem, Para State, to evaluate the effect of four levels (100%, 75%, 50% and 25%) of... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
C3; Ruminantes. |
Thesagro: |
Consumo; Digestibilidade aparente; Leguminosa; Matéria seca; Nutrição animal; Ovino; Pueraria phaseoloides; Suplemento alimentar; Valor nutritivo. |
Categoria do assunto: |
-- F Plantas e Produtos de Origem Vegetal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/68481/1/10167.pdf
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/60306/1/PROCI-2012.00045.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Amazônia Oriental (CPATU) |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Milho e Sorgo. |
Data corrente: |
28/01/2019 |
Data da última atualização: |
28/01/2019 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 2 |
Autoria: |
ROCHA, M. J. da; NUNES, J. A. R.; PARRELLA, R. A. da C.; LEITE, P.; LOMBARDI, G. M. R.; MOURA, M. L. C.; SCHAFFERT, R. E.; BRUZI, A. T. |
Afiliação: |
Mara Jane da Rocha, Universidade Federal de Lavras; José Airton Rodrigues Nunes, Universidade Federal de Lavras; RAFAEL AUGUSTO DA COSTA PARRELLA, CNPMS; Pakizza Sherma da Silva Leite, Universidade Federal de Lavras; Gabrielle Maria Romeiro Lombardi, Universidade Federal de Lavras; Mayra Luiza Costa Moura, Universidade Federal de Lavras; ROBERT EUGENE SCHAFFERT, CNPMS; Adriano Teodoro Bruzi, Universidade Federal de Lavras. |
Título: |
General and specific combining ability in sweet sorghum. |
Ano de publicação: |
2018 |
Fonte/Imprenta: |
Crop Breeding and Applied Biotechnology, Londrina, v. 18, p. 365-372, 2018. |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
In breeding of sweet sorghum hybrids, non-additive genetic effects are important in phenotypic expression of the traits of interest. The aim of this study was to evaluate the general combining ability (GCA) of sweet sorghum lines and the specific combining ability (SCA) of the hybrids for agronomic and technological traits. Five fertility restorer lines, four male-sterile lines, and their hybrids from partial diallel crosses were evaluated in experiments laid out in a 5 x 6 triple rectangular lattice design in the municipalities of Lavras, MG and Sete Lagoas, MG, Brazil. Diallel analysis was performed using the Griffing model adapted to partial diallel crosses. There was a significant effect of GCA and SCA for most of the traits evaluated, indicating the participation of additive or dominant genes in inheritance. The restorer lines CMSX508, BRS 511, CMSXS643, and CMSXS646 show potential for use as parents in sorghum breeding programs. |
Palavras-Chave: |
Dialelo parcial; Reprodução híbrida; Seleção parental. |
Thesagro: |
Sorghum Bicolor. |
Categoria do assunto: |
F Plantas e Produtos de Origem Vegetal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/191401/1/General-specific-1.pdf
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Marc: |
LEADER 01690naa a2200253 a 4500 001 2104903 005 2019-01-28 008 2018 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aROCHA, M. J. da 245 $aGeneral and specific combining ability in sweet sorghum.$h[electronic resource] 260 $c2018 520 $aIn breeding of sweet sorghum hybrids, non-additive genetic effects are important in phenotypic expression of the traits of interest. The aim of this study was to evaluate the general combining ability (GCA) of sweet sorghum lines and the specific combining ability (SCA) of the hybrids for agronomic and technological traits. Five fertility restorer lines, four male-sterile lines, and their hybrids from partial diallel crosses were evaluated in experiments laid out in a 5 x 6 triple rectangular lattice design in the municipalities of Lavras, MG and Sete Lagoas, MG, Brazil. Diallel analysis was performed using the Griffing model adapted to partial diallel crosses. There was a significant effect of GCA and SCA for most of the traits evaluated, indicating the participation of additive or dominant genes in inheritance. The restorer lines CMSX508, BRS 511, CMSXS643, and CMSXS646 show potential for use as parents in sorghum breeding programs. 650 $aSorghum Bicolor 653 $aDialelo parcial 653 $aReprodução híbrida 653 $aSeleção parental 700 1 $aNUNES, J. A. R. 700 1 $aPARRELLA, R. A. da C. 700 1 $aLEITE, P. 700 1 $aLOMBARDI, G. M. R. 700 1 $aMOURA, M. L. C. 700 1 $aSCHAFFERT, R. E. 700 1 $aBRUZI, A. T. 773 $tCrop Breeding and Applied Biotechnology, Londrina$gv. 18, p. 365-372, 2018.
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Registro original: |
Embrapa Milho e Sorgo (CNPMS) |
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